AKILLI KART TEKNOLOJİSİ HAKKINDA

Akıllı Kart Nedir?

   Akıllı kartlar, kredi kartı boyutlarında içerisinde işlemci, RAM ve ROM bellekleri bulunan gömülü bir mikroçipe sahip donanımlardır. Üzerinde manyetik şerit, barkod, temassız radyo frekans vericileri gibi farklı teknolojileri bulunduran, bir okuyucu ile eşleştiği zaman farklı uygulamalar için gerekli işlem gücüne sahip o...

Akıllı Kart Nedir?

   Akıllı kartlar, kredi kartı boyutlarında içerisinde işlemci, RAM ve ROM bellekleri bulunan gömülü bir mikroçipe sahip donanımlardır. Üzerinde manyetik şerit, barkod, temassız radyo frekans vericileri gibi farklı teknolojileri bulunduran, bir okuyucu ile eşleştiği zaman farklı uygulamalar için gerekli işlem gücüne sahip olabilen plastik karttır. Kontrollü erişim sağlayabilme özelliği sayesinde kişisel ve ticari bilgilerin yetkili kişiler tarafından görülebilmesini sağlar. Veri taşıma, taşınan verinin güvenliği ve taşıma kolaylıkları nedeni ile her geçen gün çeşitlenen ve daha yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Günümüzde giriş kontrolü, elektronik ticaret, kimlik doğrulama, kişisel gizlilik gerektiren bir çok uygulamada çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Akıllı Kart Türleri


Manyetik Bantlı Kartlar


   Bu kartlar, üzerlerinde kodlanabilir bir alanı bulunan pvc kartlardır. Bu kartlar basit cihazlarla kodlanabilir ve içerisindeki kodlama basit cihazlarla okunabilir. Kart içerisindeki bilginin güvenliğinin önemli olmadığı durumlarda yaygın olarak kullanılır. Bu kartlar genellikle müşteri kartı uygulamalarında kullanılır. Maliyet olarak uygun olmasına rağmen kart içerisindeki bilgilerin güvenliği açısından uygun değildir. Çünkü bu kartlarda bulunan manyetik alanlar kolaylıkla okunabilir ve kartlar kopyalanabilirler. Bu yüzden kart içerisindeki bilginin gizliliği veya sistem içerisinde karta yüklenen tutarların yüksek olması durumunda bu kartlar tercih edilmezler.

Barkodlu Kartlar


   Bu kartlar herhangi bir barkod okuyucu cihaz ile okunabilen kartlardır. Üzerlerinde barkod numarası bulunur. Aynı manyetik bantlı kartlar gibi basit cihazlarla okunabilirler. Maliyet olarak uygun olmasına rağmen kart içerisindeki bilgilerin güvenliği açısından uygun değildir. Çünkü bu kartlarda bulunan barkod bilgisi kolaylıkla okunabilir ve kartlar kopyalanabilirler. Bu yüzden kart içerisindeki bilginin gizliliği veya sistem içerisinde karta yüklenen tutarların yüksek olması durumunda bu kartlar tercih edilmezler.

Temaslı Kartlar


   Kart içindeki bilginin gizliliği, kartın kopyalanmasına duyulan hassasiyet durumlarında kullanılan kart türüdür. Bu kartlar üzerindeki çipler şifreli olarak üretilirler ve kart içindeki bilgilere müdahale ancak doğru şifrenin bilinmesi durumunda gerçekleşebilir. Bu kartlar temaslı kartlar grubuna girer ve kartın okunması için kart okuyucuya kartın sokulması gerekir. Güvenliğin önemli olduğu durumlarda bu kartlar kullanılır. Kart içindeki bilgiler, doğru şifrenin bilinmesi durumunda değiştirilebilir.

TEMASSIZ KARTLAR


Proximity Kartlar


   Bu kartlar, temassız kart grubuna girer. 125KHz frekans aralığında çalışır. Kartı kart okuyucuya 5 santim yaklaştırıldığında kart okunur ve sistem gerekli işlemleri gerçekleştirir. Bu kartların içindeki bilgiler üretim anında sabit olarak kaydedilir ve sonradan değiştirilemez.Genellikle personel giriş kartları sistemlerinde kullanılır.

Mifare Kartlar


   Bu kartlar çipli kartlar ile proximity kartların özelliklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. 13.56 MHz frekans aralığında çalışır. Kartın içindeki bilgiler şifre ile korunur ve aynı zamanda kart 5 santim mesafeden okunur. Kartın içindeki bilgiler ancak doğru şifrenin karta iletilmesi ile okunabilir veya değiştirilebilir. Kart teknolojisinde gelinen son noktadır. Hem temassız olması hem de şifreli güvenliğe sahip olması günümüzde kredi kartlarının da Mifare özelliğine sahip olmasını gerekli kılmıştır.

Desfire Kartlar


   MIFARE ailesi içindeki en üst chipsettir. Goverment Smart Card Interoperability Specification (GSC-IS) uyumludur.

Mifare Desfire EV1 Kartlar


   Kullanılan haberleşme ve şifreleme metodları açısından açık dünya standardıdır. ISO / IEC 14443 A uyumlu olup opsiyonel ISO IEC 7816-4 komut setini desteklemektedir. MIFARE DESFire EV1 28'e kadar farklı uygulama, uygulama başına 32 dosya saklayabilir. Dosya boyutlarının yaratım sırasında belirlenebilir olması sayesinde çok esnek ve her iş için uygun bir çözümdür.

Akıllı Kart Standartları


ISO 7816 Temaslı akıllı kart standartlarını belirler. Kartın fiziksel yapısı, boyutları, temas elemanlarının yeri, iletişim protokolü, değiş-tokuş için kullanılması gereken komut kümesi, uygulamaları belirlemek için kullanılan kimlik sistemi ve veri elemanları ile ilgilidir.


ISO 14443 Temassız akıllı kart standartları belirler. Fiziksel kart özellikleri, kullanılan radyo frekans gücü ve sinyal karışmaları, başlatılma çarpışma önleyici ve sinyal karışmaları, iletim protokollerini belirler. Sistem 13.56 MHz frekansını kullanarak 10 cm' e kadar bir uzaklıktan temassız işlem yapılmasına imkan vermektedir. A ve B olmak üzere iki tipi vardır.


   * ISO 14443 A En yaygın kullanılan tiptir. Veri aktarım hızı nispeten düşüktür.
   * ISO 14443 B Özelikle bankacılık uygulamalarında tercih edilen tiptir. Daha yüksek veri iletim hızına sahip olması nedeni ile biometrik ve benzeri türde yoğun bilgi aktarılması gerektiği durumlarda tercih edilmektedir.


ISO 15693 Benzeri şekilde 13.56 MHz teknolojisini kullanmak ile birlikte geniş bir alandan okunabilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği nedeni ile yüksek trafiğe maruz kalan erişim kontrolü uygulamaları için tercih edilmektedir.

Daha fazla

AKILLI KART TEKNOLOJİSİ HAKKINDA Bu kategoride ürün yok.